"Hallandskonstnär får rosor i Visby" ur "Hallandsposten" av Rune Gunnarsson


Halmstadskonstnären Ragnar Andersson utställer för närvarande i Visby och enligt pressrosorna har han inlett en ny epok i sitt måleri, tydligt påverkat av den gotländska naturen och ljuset. Så här skriver Jöran Svahnström i Gotlands Allehanda:
   Galleri hos oss gästas denna vecka av Halmstadskonstnären Ragnar Andersson. Han har en lång och framgångsrik konstnärlig karriär bakom sig - och framtiden bör också te sig ljus för Ragnar Andersson, åtminstone att döma av vad han visar i Visby.
Det är nämligen alls inte svårt att tycka om Ragnar Anderssons måleri. Det är ljusa men ändå markerade tavlor. Man får, så att säga, fotfäste i dem vilket inte alltid är fallet med mycket ljusa tavlor.
Det är först på senare år som Ragnar Andersson tillfälligt (?) lämnat sitt tidigare så kraftfulla måleri.
Han berättar själv att kontakten med Gotland varit en av inspirationskällorna när han nu tagit ett nytt steg i sin konstnärliga utveckling. Sedan slutet av 70-talet har nämligen Ragnar Anderssons son arbetat på Gotland och de täta besöken på ön har gjort att ljuset fått en än mer betydelsefull roll än tidigare.
De gotländska stränderna med sitt alldeles speciella ljus har liksom för så många andra haft inflytande på Ragnar Andersson.
Han betraktar Gotland som den svenska ersättningen för Medelhavet och han menar att hans ljusa landskap och vyer skulle kunna vara öländska, gotländska, halländska - eller varför inte grekiska.
Smakprov på Ragnar Anderssons tidigare, mustiga måleri finns på Visby-utställningen. Det är på intet sätt dåligt men nog känns det som om Ragnar Andersson hamnat alldeles rätt när han nu, åtminstone för en period, valt det ljusa och lätta.

« Tillbaka